Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2010 15:49 - Симеон Дянков - новият български еврокомисар?
Автор: bighty Категория: Други   
Прочетен: 2148 Коментари: 3 Гласове:
0



Крахът на Желева бе предизвестен – за 4 месеца като министър, когато около колегите й вреше и кипеше тя не се запомни с нищо, а от изказванията й направи впечатление единствено, че на поста ще я наследи ... хубав мъж. Загубването на бюлетините от изборите в САЩ можеше да остане и незабелязано, заради яловата и закъсняла с около 2-3 месеца реакция на министърката, ако не се бе наложило лично Борисов да вади кестените от огъня. За много по-малко Дянков използва епитета „малоумен“ в спора си с президентството. Резултатът е налице – бламирането на Желева е удар по правителството на Борисов. Очевидно Желева не може да стане еврокомисар, макар да трябва да изчакаме няколко дни, за да бъде обявено, защото това ще е удар и по авторитета на европейската комисия.

Защо Борисов, който явно умее да се обгражда със способни хора държи на Желева е неясно. Лично мое мнение е, че Желева му е наложена по някаква причина – не го упреквам в БГ явно само магистратите са абсолютно независими и правят каквото си поискат при това за сметка на данъкоплатците.

И така, какво следва?

Единият вариант, казват, бил министър Младенов. Ако приложим същия критерий като при Желева, на ум ми идват едни розови БМВ-та и донякъде цената на „военното НДК“. С никакви инициативи Младенов не се запомни, въпреки, че българската армия често е на първите страници, било заради мисията в Афганистан, било заради скандалите около военния резерв или поредните военни поръчки. И така, ако Борисов, който иначе вървеше много добре сега иска да се довърши в международен план, трябва да посочи Младенов за евро-комисар. Профилът на Младенов като министър е идентичен на този на Желева. При така стеклите се обстоятелства, шансовете на Младенов са нищожни, при това за да ги увеличи на Борисов все пак ще му се наложи да поиска оставката на Желева като външен министър след фиаското й като еврокомисар.

Единственият човек от правителството, способен да премине огненият бараж на евросоциалистите, според мен е таранът Дянков. За 4 месеца този абсолютно непознат на избирателите човек се утвърди като ключова фигура в правителството – възхваляван и мразен, но на никого безразличен. Малък пример – след артилерийската му подготовка по барикадите на БАН и още с „влизането“ на Борисов паднаха 500 уволнени професори в след пенсионна възраст. Не е нищо, като се има предвид, че в БАН реформа не е имало 20 години и е трудно да си представи човек по-големи войни на статуквото от една дивизия хора, които са били на 50-на години при паденето на Живков и днес са на ръководни длъжности. Затова е съмнително дали Борисов би се лишил от толкова силна фигура в кабинета си в началото на партията (нито разбира се, би я пожертвал толкова рано). Но това би могло да стане, ако скандалът ескалира и България бъде заплашена в близко бъдеще да загуби мястото си в еврокомисията, което по новия Лисабонски договор не е гарантирано. Спечелването му отново ще е трудно – да си спомним какво стана с мястото ни в МОК.

И така дали Борисов ще се лиши от Дянков предстои да видим, интересно е да се отбележи, че профилът на Дянков от работата му в световната банка с развиващите се страни и (финансово) кризисни региони може да се напасне добре на ресора в ЕК предложен на България. При това Борисов може да си „изработи“ много силна фигура в ЕК, подкрепена от САЩ, което тежи в полза на кандидатурата на Дянков за еврокомисар. Да не забравяме, че висим с доста милиарди евро на ЕК през следващите години и сме зависими по твърде много и "разтегливи" показатели от европейската оценка за страната ни - силно българско присъствие в ЕК ще е от решаващо значение за успеха на правителството "Борисов".




Тагове:   новият,


Гласувай:
0



1. анонимен - Хахах
14.01.2010 15:56
Пич представяш ли си-Дянков комисар или пък МЛАДЕНОВ! И двамата имат нещо гейско, да не говорим и за кечствата им, и най вече за дебилщината на Дянков. Та той не разбира елемтарни неща от България,каму ли пък ще оправи Евросъюза. Смешна работа!
цитирай
2. bighty - Марко Дянков
20.01.2010 14:36
Току що прочетох за злополуката на малкия Марко Дянков отпреди седмица! Моля се момчето се оправи бързо и напълно, за радост на семейство Дянкови и нека всичко да остане само лош спомен!

В такъв случай постингът ми се оказва неуместен - политиката наистина е несравнимо по-маловажна.
цитирай
3. анонимен - постът си е много хубав и уместен
21.01.2010 23:19
Марко ще оздравее; явно е доста палаво дете.

Дянков е нужен тук, че неволята е голяма
желая успех на Дянков и Игнатов - на прав път са, образованието е ключът към успеха, имаме традиции и медалисти ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bighty
Категория: Други
Прочетен: 62420
Постинги: 31
Коментари: 13
Гласове: 26
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930